
Szkolenia w ramach SCA (Specialty Coffee Association) COFFEE SKILLS PROGRAM, mającego na celu przygotowanie profesjonalistów do kariery w branży kawy specialty, oferując szkolenia na trzech poziomach: podstawowym (foundation), średniozaawansowanym (intermediate) i zaawansowanym (professional) w zakresie różnych specjalizacji związanych z kawą. Szkolenia kończy egzamin ze zdobytej wiedzy i umiejętności, zdanie którego potwierdza honorowany na całym świcie certyfikat SCA.
Szkolenia prowadzi DARIA FIGASZEWSKA – związana z kawą specialty od 2014 roku. W międzyczasie pracowała jako baristka, szefowa baru, manager, szkoleniowiec. Dziś pełni funkcję Brand Ambassadora w Caffe Grano. Od 2023 roku jest Autoryzowaną Trenerką Specialty Coffee Associaton (AST) i realizuje szkolenia z zakresu Introduction to coffee, Barista Skills, Brewing oraz Sensory Skills. W 2025 roku wygrała Mistrzostwa Polski Barista – najbardziej prestiżowe zawody w branży. Poza prowadzeniem szkoleń zajmuje się poszukiwaniami nowych kaw do oferty, sprzedażą, prowadzi warsztaty i cuppingi, a czasem nawet spotkacie ją na festiwalach kawy!
1 .390,00 zł
Barista Skills Foundation skupia się na kluczowych umiejętnościach baristy, takich jak kalibracja młynka, pienienie i teksturowanie mleka czy podstawach latte art. Skupiamy się na zrozumieniu surowca, budowaniu praktycznych umiejętności, przykładając szczególną uwagę do BHP oraz aspektów związanych z obsługą gości. Jeśli dopiero zaczynasz pracę w kawiarni lub rozważasz ...
3 .090,00 zł
Barista Skills Intermediate rozwija zagadnienia i umiejętności wprowadzone na poziomie Foundation. Jest idealnym wyborem dla osób mających już doświadczenie z pracą baristy. Pozwala na pogłębienie dotychczasowej wiedzy oraz podniesienie umiejętności. Część wykładowa przeplata się z licznymi ćwiczeniami praktycznymi, a całość skupia się na lepszym zrozumieniu kawy jako surowca, ...
4 .290,00 zł
Szkolenie Barista Skills Professional dedykowane jest osobom z doświadczeniem w pracy baristy, które ukończyły szkolenie na poziomie Intermediate przynajmniej 3 miesiące wcześniej. To świetna okazja na potwierdzenie swoich umiejętności i pogłębienie ich w zakresie, jakiego oczekuje się od Head Baristy. Skupiamy się na dogłębnym zrozumieniu czynników wpływających na ...
1 .390,00 zł
Brewing Foundation wprowadza kursantów w świat parzenia kawy. Rozbijamy proces ekstrakcji na czynniki pierwsze, uczymy się opisywać swoje wrażenia sensoryczne oraz kontrolować smak kawy poprzez manipulowanie poszczególnymi zmiennymi. Skupiamy się na metodach przelewowych, pracujemy na takich urządzeniach jak drip czy aeropress, ale też syfon i wiele innych. Jeśli ...
3 .090,00 zł
Brewing Intermediate rozwija zagadnienia i umiejętności wprowadzone na poziomie Foundation. Jest idealnym wyborem dla osób mających już doświadczenie w parzeniu kaw przelewowych. Pozwala na pogłębienie dotychczasowej wiedzy oraz podniesienie umiejętności. Część wykładowa przeplata się z licznymi ćwiczeniami praktycznymi, a całość skupia się na lepszym zrozumieniu kawy jako surowca, ...
4 .290,00 zł
Szkolenie Brewing Professional dedykowane jest osobom z doświadczeniem w parzeniu kawy metodami przelewowymi, które ukończyły szkolenie na poziomie Intermediate przynajmniej 3 miesiące wcześniej. To świetna okazja na potwierdzenie swoich umiejętności i pogłębienie ich w zakresie czynników wpływających na ekstrakcję oraz lepszej kontroli nad procesem parzenia i ostatecznym smakiem ...
1 .390,00 zł
Sensory Skills Foundation to szkolenie dedykowane osobom, które rozpoczynają swoją przygodę z analizą sensoryczną naparu i chcą rozwijać swoje umiejętności w tym zakresie. Poza kluczowymi zagadnieniami teoretycznymi skupiamy się na ćwiczeniach praktycznych związanych z opisywaniem naszych wrażeń sensorycznych oraz identyfikowaniem różnic pomiędzy poszczególnymi produktami. Po zakończeniu kursu czeka ...
3 .090,00 zł
Brewing Intermediate rozwija zagadnienia i umiejętności wprowadzone na poziomie Foundation. Jest idealnym wyborem dla osób mających już doświadczenie w analizie sensorycznej. Pozwala na doskonalenie swoich umiejętności oraz pogłębienie wiedzy w naukowym podejściu do sensoryki. Kurs obejmuje szeroki zakres tematów, w tym fizjologię smaku i aromatu, rodzaje testów analizy ...
4 .290,00 zł
Szkolenie Sensory Skills Professional dedykowane jest osobom z doświadczeniem w analizie sensorycznej, które ukończyły szkolenie na poziomie Intermediate przynajmniej 3 miesiące wcześniej. To świetna okazja na potwierdzenie swoich umiejętności i pogłębienie ich w zakresie oceny sensorycznej kawy i pokrewnych produktów. W ramach tego interaktywnego szkolenia zapoznasz się ze standardami ...
790,00 zł
Szkolenie Introduction to Coffee dedykowane jest zarówno osobom rozpoczynającym karierę zawodową w branży kawy specialty, jak i hobbystom. W trakcie szkolenia poznasz elementy łańcucha od plantacji po filiżankę, w tym historię surowca, współczesne metody uprawy i obróbki, działanie procesu palenia. Szkolenie łączy część wykładową z ćwiczeniami z zakresu ...