fbpx

 

Cześć! Dziś przyjrzę się bliżej nowej kawie, która właśnie zagościła na wirtualnych półkach internetowego sklepu Konesso. To nasza kolejna współpraca ze znajomymi ze Stalowej Woli – tym razem, w odróżnieniu od ostatniej kawy z Kenii, padło na ziarna z Ameryki południowej. Jeśli lubicie kawy z tego kontynentu, szukacie idealnej wiosennej kawy pod przelew lub po prostu zakupiliście paczkę naszej Nikaragui i chcielibyście się dowiedzieć, jak najlepiej ją przyrządzić, to serdecznie zapraszam do dalszej części tego wpisu! 🙂

 

Skąd pochodzi Un Regalo de Dios?

Nicaragua Un Regalo de Dios swoją nazwę zawdzięcza farmie, z której pochodzi, prowadzonej przez Luisa Alberto Balladareza Moncada, położonej w Nikaragui, na granicy regionów Nueva Segowia i Quisuli, na wysokości 1500-1700 m n. p. m. Są to ziarna rzadko spotykanej odmiany Marcellesa, które w cuppingu otrzymały aż 88,5 punktów na 100 możliwych. Owoce kawowca po zebraniu przeszły obróbkę honey. Oznacza to, że zostały częściowo pozbawione miąższu w depulperze, a następnie były suszone na słońcu aż do uzyskania odpowiedniego stopnia wilgotności. Zielone ziarno, po tym jak dotarło do naszej palarni, zostało wypalone jasno i jest dedykowane do metod przelewowych.

 

Jak smakuje Un Regalo de Dios?

Aromat suchy, czyli aromat ziaren bezpośrednio po zmieleniu jest słodki i kojarzy się z jaśminem, truskawkami, prażonymi orzechami i kakao. Po zalaniu zmielonej kawy gorącą wodą aromaty wygładzają się i nabierają słodyczy. Wśród nich możemy wyczuć słodką kwiatowość, przypominającą kwitnącą akację, do tego nuty gruszek, jabłek, liczi, jagód, orzechów laskowych i toffi.

 

Sami widzicie, że nie jest to prosta, nudna mieszanka, a złożona, wielowymiarowa kompozycja. W zależności od metody parzenia, kawa charakteryzuje się niską do średniej kwasowością – niższą w metodach immersyjnych (na przykład. w French Pressie), wyższą w metodach przelewowych (takich jak drip czy chemex).

 

 

Napar z tych ziaren jest bardzo krągły, łagodny, o wysokim poziomie słodyczy i długim, orzechowo-gruszkowym posmaku. To bardzo przyjemna kawa, która nie sprawia trudności w parzeniu.

Jak zaparzyć Nikaraguę z Un Regalo De Dios?

Ziarenka, będące tematem tego wpisu, to bardzo wdzięczna kawa. Przetestowałem ją chyba we wszystkich możliwych alternatywnych metodach i w każdej z nich wypadała bardzo dobrze. Przedstawię Wam jednak dwa przepisy, które zostały ze mną na dłużej. 🙂

Clever Dripper

Pierwsza metoda, którą Wam przedstawię to Clever Dripper. Receptura jest bardzo prosta i nie wymaga absolutnie żadnych baristycznych umiejętności. 🙂 Kawka przygotowana w ten sposób jest bardzo gładka, łagodna, o wysokiej słodyczy i delikatnej kwasowości – idealna na wiosenne, ciepłe (choć nie tylko!) popołudnia. 🙂


 

Sposób przygotowania:

20g kawy, mielenie średnio-drobne (13 klików na Baratza Encore, około 19 klików na Commandante)

300 g wody 95*C

    1. Wkładamy filtr do Clever Drippera i płuczemy go gorącą wodą.
    2. Wlewamy do dippera 300 g wody w temp. 95*C.
    3. Wsypujemy zmieloną kawę.
    4. Delikatnie mieszamy powierzchnię łyżeczką, rozbijając grudki, tak by każda drobinka kawy została zamoczona.
    5. Po upływie 2,5 minuty stawiamy Clevera na kubku, odblokowując zawór.

Cała kawa powinna spłynąć do naczynia w około 1 minutę. Gotowe!

 


 

Aeropress

Druga metoda to Aeropress. Napar zaparzony przy pomocy poniższej receptury jest soczysty i orzeźwiający jak wiosenny poranek! Taka kawa ma świeżą, żywą kwasowość na średnim poziomie, wspartą truskawkową słodyczą i posmakiem kwiatów i gruszek. Uwielbiam pić ją rano, gdy potrzebuję czegoś jednocześnie lekkiego i rozbudzającego, co postawi mnie na nogi. Sposób przedstawiony poniżej bazuje na znanej zapewne niektórym z Was metodzie Sławka Sarana, z nieco zmienionymi proporcjami.


 

Sposób przygotowania:

16 g średnio-drobno zmielonej kawy (13 klików na Baratza Encore, około 19 klików na Commandante)

200 g wody w temperaturze 95*C

    1. Jest to metoda odwrócona – wkładamy tłok w korpus i ustawiamy aeropress tak, by stał na tłoku.
    2. Wlewamy do komory 100 ml wody.
    3. Wsypujemy zmieloną kawę.
    4. Wlewamy drugie 100 ml wody.
    5. Energicznie mieszamy 3 razy łyżeczką zawartość pressa.
    6. Zakręcamy sitko z filtrem i odwracamy pressa, stawiając go na naczyniu. Warto tutaj zamieszać okrężnym ruchem całym aeropressem, żeby odkleić fusy, przyklejone do górnej krawędzi komory.
    7. Po 60 sekundach od pierwszego kontaktu zmielonej kawy z wodą przeciskamy kawę przez ok. 30 sekund, aż usłyszymy syczenie powietrza w filtrze. Smacznego!

 


 

Mam nadzieję, że ta kawa sprawi wam sporo przyjemności i umili wiosenne chwile. Nicaraguę Un Regalo de Dios znajdziecie w internetowym sklepie Konesso. Dostępna jest również w promocyjnym zestawie z Aeropressem. Decydując się na ten zestaw, możecie przetestować mój powyższy przepis parzenia tą metodą. 🙂 Gorąco zachęcam też do wypróbowania drugiej kawy z Nikaragui w ofercie Caffe Grano – Nikaragua Quebrada Las Nubes. Jest to kawa o średnim stopniu palenia, tzw. omniroast. Dzięki temu będziecie mogli ją zaparzyć nie tylko w przelewach, ale również w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce!

Z chęcią przeczytamy Wasze wrażenia i metody na parzenie naszej premierowej kawy! Podzielcie się nimi z nami w komentarzach poniżej! Tymczasem, smacznej kawy i do zobaczenia już niebawem! 🙂

 

Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.

    Wypełnij wszystkie poniższe pola, to pozwoli nam na przygotowanie optymalnej propozycji

    Jestem zainteresowany/a:
    KawąEkspresami - dzierżawa z dostawami kawyEkspresami - ZakupemBarem kawowym na eventKawą personalizowanąWypożyczeniem ekspresu na eventSerwisem
    Obecny mój system kawowy:
    Kawa ziarnistaKapsułkiKawa rozpuszczalna lub „sypana”Brak

    preloader