fbpx

Cześć! Właśnie czytacie drugą część poradnika parzenia kawy w Aeropressie. Jeśli chcecie dowiedzieć się, czym jest i jak działa Aeropress, zajrzyjcie do mojego poprzedniego wpisu. W dzisiejszej części poradnika znajdziecie kilka receptur na kawę z aeropressu, które powinny ułatwić Wam rozpoczęcie przygody z parzeniem kawy tą metodą. Która zostanie Waszą ulubioną? Przekonajcie się sami!

Aeropress – od czego zacząć?

Na początek parę wskazówek. W poprzednim wpisie wspomniałem, że parząc kawę w Aeropressie, możemy sterować parametrami procesu, w zależności od tego, co chcemy uzyskać. Myślę, że pierwszą rzeczą, którą powinniśmy przemyśleć, jest dobór kawy. Jeżeli szukamy czegoś na kształt kawy z ekspresu ciśnieniowego, to dobrym wyborem będzie średnio lub ciemno palone ziarno, na przykład któreś z dostępnych tutaj. Jeśli szukamy delikatnego, owocowego, orzeźwiającego naparu, to warto sięgnąć po jasny wypał. Kawy jasno palone znajdziecie tutaj.

Przejdźmy do parametrów parzenia. Kluczem do parzenia dobrej kawy jest odpowiedni stopień jej ekstrakcji, czyli w skrócie to, aby kawa nie była zaparzona ani zbyt mocno, ani zbyt słabo. Oprócz tego, napar powinien być zbalansowany. Cała sztuka polega na tym, żeby poszczególne smaki równoważyły się między sobą, sprawiając, że pijąc taką kawę, ma się ochotę sięgnąć po kolejny łyk. Ma to odzwierciedlenie w przygotowywanej recepturze. Każdy z parametrów parzenia wpływa w pewnym stopniu na stopień ekstrakcji kawy. Zmiana któregoś z parametrów zawsze zwiększa lub zmniejsza ekstrakcję. Przykładowo, jeśli wydłużamy czas parzenia, ekstrakcja rośnie. Żeby zrównoważyć ten wzrost, powinniśmy zrobić coś, co spowoduje spadek ekstrakcji, na przykład zwiększyć grubość przemiału kawy lub obniżyć temperaturę.

Metoda standardowa czy odwrócona?

Receptury na Aeropress możemy podzielić na dwie grupy, w zależności od tego, jak złożymy Aeropress. Pierwsza grupa jest oparta na metodzie standardowej. Parząc w ten sposób, w pierwszej kolejności nakręcamy sitko na cylinder, do którego wsypujemy kawę i wlewamy wodę. Na końcu wkładamy tłok i przeciskamy. Drugi sposób to metoda odwrócona, tzw. invert. Tutaj na początku wkładamy tłok w komorę i stawiamy całość na tłoku, tworząc małą “wieżę”. Do komory wsypujemy kawę i wlewamy wodę. Na końcu zakręcamy sitko z filtrem, odwracamy Aeropress i wyciskamy zawartość do naczynia.

Przepisy na kawę z aeropressu krok po kroku

Poniżej znajdziecie kilka receptur na kawę z aeropressu, idealnych dla kogoś, kto właśnie zaczyna przygodę z tym urządzeniem. Przepisy dość znacząco różnią się między sobą. Dzięki temu możecie przekonać się, że sam sposób parzenia znacząco wpływa na smak kawy. Aeropress to bardzo elastyczne urządzenie, które pozwala na przyrządzenie dokładnie takiej kawy, jaka najbardziej nam smakuje. Wystarczy odrobina wyobraźni i trochę cierpliwości.

Metoda “na lenia”

To metoda, którą wykorzystuję, gdy nie mam czasu stać przy Aeropressie i chcę zrobić pyszną kawę jak najmniejszym nakładem pracy, robiąc inne rzeczy w międzyczasie. Jest bardzo prosta i wymaga w zasadzie tylko trzech czynności: wsypania kawy, wlania wody i przeciśnięcia zawartości do kubka po odpowiednim czasie. Kawa zaparzona w ten sposób jest dosyć podobna do kawy z French Pressu. Ma w sobie dużo słodyczy, przyjemne body, jest jednak znacznie czystsza i delikatniejsza.

Łączny czas: 2,5 minuty
Metoda: standardowa, papierowy filtr
Kawa: 17-18 g, mielenie średnio-drobne (20 klików na Comandante)
Woda: Chwilę po zagotowaniu, do pełna (95ºC, ok. 250 ml)

1. Zakręcamy sitko z filtrem na korpus aeropressu i stawiamy go na naczyniu, do którego będziemy
przeciskać kawę.
2. Wsypujemy kawę.
3. Wlewamy wodę i wkładamy tłok z uszczelką w komorę. Następnie lekko podciągamy uszczelkę do góry,
żeby wytworzyć w komorze podciśnienie, które zapobiegnie wyciekaniu kawy do naczynia.
4. Po ok. 1,5 minuty możemy lekko zakręcić aeropressem, tak, by kożuszek kawy opadł na dno komory.
5. Gdy stoper wskaże 2 minuty, przeciskamy zawartość komory do naczynia przez ok. 30 sekund.

Metoda Sławka Sarana

To metoda, z której sam bardzo często korzystam. Jest prosta, dosyć szybka i uniwersalna. Sprawdzi się w zasadzie w przypadku każdej jasno palonej kawy. Jest to receptura, wykorzystywana przez Sławka w jego kawiarni Forum w Warszawie. Lekko zmodyfikowana pod warunki turniejowe wersja tej receptury pozwoliła jej autorowi na zdobycie mistrzostwa Polski Brewers w 2020 roku.

Łączny czas: 1:30
Metoda: odwrócona, papierowy filtr
Kawa: 17 g, mielenie średnio-drobne (19 klików na Comandante)
Woda: 220 ml, ok. 96ºC

1. Wkładamy końcówkę tłoka z uszczelką w komorę i stawiamy aeropress na tłoku – komorą do góry.
2. Wlewamy do komory 110 ml wody.
3. Wsypujemy do komory 17 g zmielonej kawy.
4. Wlewamy do komory kolejne 110 ml wody.
5. Mieszamy kawę 3 razy łyżeczką, zakręcamy sitko z filtrem.
6. Gdy upłynie minuta od pierwszego kontaktu kawy z wodą, odwracamy aeropress i przeciskamy jego
zawartość do naczynia przez 30 sekund.

 

Metoda Filipa Kucharczyka

Przy okazji wymieniania receptur, trudno nie wspomnieć o recepturze Filipa Kucharczyka, która parę razy pozwoliła mu stanąć na najwyższym miejscu podium Mistrzostw Świata Aeropress w 2016 roku. Jest to receptura bazująca na bardzo dużej dozie, z której robimy swego rodzaju esencję, a następnie rozcieńczamy ją do pożądanej intensywności. Filip zdobył mistrzostwo z kawą z Rio Negro z Kolumbii. Jeśli chcecie jeszcze bardziej zbliżyć się do smaku zwycięskiej kawy, przetestujcie ten przepis na jasno palonych ziarnach z tego kraju! A może uda Wam się nawet zdobyć kawę z okolic Rio Negro? 🙂

Łączny czas: 2:15
Metoda: odwrócona, papierowy filtr
Kawa: 35 g, mielenie grube (28 klików na Comandante)
Woda: 250-270 ml, 84ºC

1. Wkładamy końcówkę tłoka z uszczelką w komorę i stawiamy aeropress na tłoku – komorą do góry.
2. Płuczemy papierowy filtr wodą.
3. Wsypujemy kawę do komory i wlewamy 150 g wody w czasie 15 sekund.
4. Mieszamy kawę przez 20 sekund.
5. Odwracamy aeropress, stawiamy go na naczyniu i kręcimy nim, żeby odkleić resztki kawy z krawędzi
komory.
6. Gdy stoper wskaże 1:00, przeciskamy kawę przez 30 sekund.
7. Rozcieńczamy „esencję” 100-120 g wody.
8. Próbujemy kawę – jeśli wciąż jest zbyt mocna, dolewamy jeszcze trochę wody. Jeśli nie – kawa jest
gotowa!

Metoda na “Americano”

Ten przepis dedykowany jest dla tych, którzy myślą o kawie w klasyczny sposób. Szczegóły tej metody w jednym ze swoich filmów przedstawił James Hoffmann – znany kawowy youtuber i Mistrz Świata Barista z 2007 roku. Napar uzyskany przy użyciu tej receptury przypomina kawę parzoną metodami ciśnieniowymi. Świetnie sprawdzi się również jako baza pod kawy mleczne, takie jak cappuccino czy flat white.

Łączny czas: ok. 2:00
Metoda: odwrócona, papierowy filtr
Kawa: 18 g, drobne mielenie (12 klików na Comandante)
Woda: 90 g, 95ºC

1. Wkładamy końcówkę tłoka z uszczelką w komorę i stawiamy aeropress na tłoku – komorą do góry.
2. Płuczemy papierowy filtr wodą, rozgrzewamy aeropress gorącą wodą.
3. Wsypujemy kawę do komory, wlewamy 90 g wody i czekamy 90 sekund.
4. Zakręcamy sitko, odwracamy aeropress, mieszamy nim i czekamy chwilę, aż fusy opadną na dno.
5. Przeciskamy delikatnie przez ok. 30 sekund.
6. Kawa jest gotowa do picia. Jeśli jest dla nas za mocna, możemy dolać do niej trochę gorącej wody lub
mleka.

Mam nadzieję, że dzisiejsze receptury pomogą Wam rozpocząć przygodę z Aeropressem. Pamiętajcie, żeby do kawy używać czystej, miękkiej wody. Kluczowym elementem jest też dobry młynek, gwarantujący równy przemiał naszych ziaren. Więcej o mieleniu kawy przeczytacie w tym artykule. Tymczasem, życzę Wam samych smacznych kaw i do zobaczenia już niebawem! 🙂

Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.

    Wypełnij wszystkie poniższe pola, to pozwoli nam na przygotowanie optymalnej propozycji

    Jestem zainteresowany/a:
    KawąEkspresami - dzierżawa z dostawami kawyEkspresami - ZakupemBarem kawowym na eventKawą personalizowanąWypożyczeniem ekspresu na eventSerwisem
    Obecny mój system kawowy:
    Kawa ziarnistaKapsułkiKawa rozpuszczalna lub „sypana”Brak

    preloader