fbpx

 

 

Dzbanek z tłoczkiem, czyli jak zaparzyć kawę w French Pressie

Jeśli chodzi o porady dotyczące parzenia, to wystartowaliśmy z wysokiego C, zaczynając od dripa, który jest jedną z najtrudniejszych alternatywnych metod parzenia kawy. Dziś spuścimy nieco z tonu i omówimy urządzenie znacznie prostsze i bardziej przyjazne w obsłudze, czyli French Press. Francuska praska, jak sama nazwa wskazuje, powstała we Francji, gdzieś w połowie XIX wieku. Bardzo szybko zyskała na popularności, rozprzestrzeniając się po całym świecie. Obecnie French Press jest urządzeniem dość powszechnym i szeroko dostępnym, będącym elementem podstawowego wyposażenia wielu domowych kuchni.

 

 

 

 

 

Jak działa french press?

French press jest immersyjną metodą parzenia, co oznacza, że kawa parzy się w nim po prostu przez zanurzenie fusów w gorącej wodzie. Gorąca woda wypłukuje substancje rozpuszczalne z kawy i nasyca się nimi, tworząc napar, który pijemy. Jak wspomniałem, french press jest bardzo prosty w obsłudze i tak naprawdę ciężko zepsuć kawę parzoną tym sposobem. Po prostu wsypujemy zmieloną kawę do wnętrza naczynia, zalewamy gorącą wodą i czekamy, aż kawa się zaparzy. Po kilku minutach przełamujemy łyżeczką kożuszek z kawy, delikatnie ją mieszając i wciskamy do naczynia tłoczek z sitkiem, oddzielając fusy od naparu.

Przy przelewaniu kawy do kubka fusy zatrzymują się na sitku, a my możemy cieszyć się naparem znacznie czystszym w smaku, niż w przypadku typowej zalewajki w szklance. 😊

 

Do parzenia w french pressie świetnie sprawdzą się zarówno ziarna kawy palone jasno, dedykowane pod metody przelewowe, jak i te palone ciemniej, dedykowane pod metody ciśnieniowe. French pressy występują w różnych pojemnościach, zwykle od ok. 200 do 1000 mililitrów. Jest to więc fajna opcja na zaparzenie większej ilości kawy niedużym nakładem czasu i pracy. Plusem french pressów jest także ich cena i dostępność – najtańsze praski kupicie nawet za kilkanaście złotych w wielu popularnych supermarketach. Oprócz parzenia kawy, praska świetnie nadaje się też do parzenia herbaty liściastej, co również jest jej dużym atutem. 😊

 

 

 

 

 

Wskazówki

Parzenie kawy w french pressie nie jest skomplikowane, dlatego wskazówek będzie niewiele. Pierwsza i najważniejsza z nich brzmi: dbajcie o czystość swojego frencha! Jego sitko zazwyczaj składa się z co najmniej dwóch, ciasno przylegających do siebie warstw. Pomiędzy tymi warstwami łatwo gromadzą się resztki kawy! Łatwo sobie wyobrazić, co może wyrosnąć z takich resztek po tygodniu czy dwóch. Brrrr! Polecam rozkręcić i dokładnie umyć frencha po każdym użyciu. Jest to proste, nie zajmuje dużo czasu, a pozwala uniknąć rewelacji żołądkowych i smaku poprzednich kaw w świeżo zaparzonej filiżance.

 

 

 

 

Kawa z gruntem? Niekoniecznie! 😀

Druga sprawa, odnosząca się już bardziej do samego parzenia.

 

 

Sporo osób nie przepada za charakterystycznym “brudem” naparu z frencha. Metalowe sitko przepuszcza dość dużą ilość pyłu, który finalnie ląduje w naszej filiżance, co faktycznie nie każdemu może odpowiadać. Część tego pyłu opada co prawda na dno filiżanki, ale pozostała część pozostaje zawieszona w naparze. Co zrobić, żeby ograniczyć jego ilość w gotowej kawie?

 

 

Po pierwsze, pamiętajcie o tym, by po przełamaniu crustu, czyli kożuszka z fusów na powierzchni kawy, dać mu chwilę na opadnięcie na dno, zanim włożycie do frencha tłoczek. Po drugie, gdy już włożycie tłoczek, przesuwajcie go w dół powoli i równomiernie – jeśli poczujecie opór, podnieście go trochę do góry, odczekajcie chwilę i dopiero wtedy przesuńcie znów w dół. Po trzecie, nie dociskajcie tłoczka do samego dna naczynia. Zostawcie ok. 1 cm przestrzeni pomiędzy tłoczkiem a fusami na dnie. Po czwarte, przelewajcie kawę do szklanki powoli i równomiernie i nie dolewajcie jej do ostatniej kropli, by razem końcówką kawy nie wlać zawieszonego w niej kawowego pyłu (większość pyłu znajduje się blisko dna naczynia). Jeśli tak zaparzona kawa wciąż jest dla Was zbyt mętna i pylasta, możecie przelać ją przez filtr do kawy, co powinno pomóc całkowicie rozprawić się z problemem. Taki napar w teksturze i odczuciu w ustach może przypominać Wam już znacznie bardziej kawę z Aeropressu czy Clever Drippera 🙂

 

 

 

Cappucino z French Pressu?

I ostatnia wskazówka, a raczej pro tip: French press świetnie nadaje się do spieniania mleka do kawy! Wystarczy wlać do niego ciepłe mleko i poruszać tłoczkiem w górę i w dół.  Najpierw bliżej powierzchni, a potem pod powierzchnią mleka, aż spieni się, zwiększając swoją objętość o około połowę. Zdziwicie się, jak dobrze można to zrobić tym niepozornym urządzeniem! Możecie nawet spróbować pokusić się o zrobienie na kawie latte art!

 

 

 

 


 

 

Parzenie w french pressie – instrukcja step by step

 

Dobra, tyle jeśli chodzi o wskazówki – przejdźmy do parzenia. Przygotowałem dla Was prostą recepturę na 300 ml kawy. Do parzenia frencha sugeruję używanie dozy 6-6,5 g kawy na każde 100 ml wody, a więc dla naszej porcji potrzebne będzie 18-19,5 g kawy. Oprócz tego przygotujcie młynek (chyba, że Wasza kawa jest już zmielona) french press i czajnik. Ziarna kawy zmielcie średnio-grubo. Drobinki kawy powinny grubością przypominać gruby piasek lub gruboziarnisty cukier (jak na poniższym zdjęciu). Pierwsze mielenie zawsze odbywa się w pewnym stopniu “na oko”, a przy kolejnych parzeniach można skorygować jego grubość, w zależności od smaku otrzymanego naparu. Jeśli zaparzona kawa będzie nieprzyjemnie gorzka, wysuszająca usta, to przy kolejnym parzeniu zmielcie kawę odrobinę grubiej. Jeśli wodnista, kwaśna i płaska, to spróbujcie odrobinę drobniej.

 

 

 

 

 

Wodę podgrzejcie do temperatury ok. 95ºC lub po prostu zagotujcie ją i odczekajcie chwilę, jeśli nie macie możliwości zmierzenia temperatury. Następnie zalejcie kawę 300 ml gorącej wody i odczekajcie 4 minuty. Jeśli ziarno jest świeżo wypalone, to na powierzchni kawy po 4 minutach wciąż powinien utrzymywać się kożuszek. Należy go delikatnie przełamać łyżeczką tak, żeby wszystkie drobinki opadły na dno naczynia. Jeśli chcecie, możecie zdjąć z powierzchni kawy pylastą piankę, która zostanie po przełamaniu crustu i wyrzucić ją, zostawiając możliwie czysty napar w naczyniu. Następnie włóżcie tłoczek do naczynia i powoli przesuńcie go w dół, zatrzymując go ok. 1 cm nad fusami. Teraz możecie powoli przelać kawę do filiżanki lub, jeśli wolicie czystszy w odczuciu napar, przelać ją jeszcze dodatkowo przez wypłukany wcześniej gorącą wodą filtr do kawy. Smacznego!

 

 

 

 

 

Gdzie kupić kawę do French Pressu?

 

 

Jak sami widzicie, nie ma nic trudnego w parzeniu kawy w francuskiej prasce. Z pewnością jest to znacznie prostsze w obsłudze urządzenie, niż większość pozostałych alternatywnych metod, takich jak Aeropress czy Chemex. Szeroki wybór kaw do zaparzenia w French Pressie znajdziecie w naszym sklepie z kawą online. Szczególnie dobrze w tej metodzie sprawdzają się zestaw kaw omniroast oraz zestaw kaw pod metody przelewowe. Świetnym wyborem będzie też nasza kawa bezkofeinowa o średnim stopniu wypału.

French Press to szybki, łatwy i tani sposób na pyszną kawę, nie wymagający specjalnego doświadczenia ani wiedzy. Jeśli podobał Wam się ten wpis, interesują Was porady dotyczące parzenia i chcielibyście przeczytać więcej podobnych materiałów- dajcie znać w komentarzach! Ja zrobię, co w mojej mocy, żeby materiały tu publikowane były dla Was jeszcze ciekawsze! Zachęcam też do przeczytania poprzedniego wpisu, dotyczącego parzenia kawy w dripie. Tymczasem, smacznej kawy i do zobaczenia niebawem!

Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.

preloader