Świeżo wypalona, wysokiej jakości kawa wprost z palarni to podstawa – wiadomo. Niestety często zapominamy, że równie istotnym elementem składowym idealnego efektu w postaci filiżanki aromatycznej kawy na naszym biurku jest sam ekspres oraz jego stan techniczny.

Zapominamy nawet o podstawach – zwykłym przemyciu pod bieżącą wodą tacek ociekowych, kratek, pojemników na wodę czy ziarno . Zaniedbana maszyna, która konserwowana jest tylko w ostateczności, gdy odmówi już nam posłuszeństwa, potrafi zaprzepaścić całe nasze staranie o wyśmienity smak brązowego naparu.

O ile w domowych warunkach dbanie o higienę i kondycję urządzenia nie stanowi większych problemów, sytuacja zmienia się diametralnie w warunkach biurowych, gdzie mamy kilkunastu czy kilkudziesięciu użytkowników. Tu często nie ma osób chcących wziąć na barki regularne konserwowanie ekspresu. W domowych warunkach ekspres czyścimy po zrobieniu 1-2 kaw – w firmach, gdzie pracuje dużo osób opróżnianie pojemników i ich mycie powinno się odbywać przynajmniej 2 razy dziennie. O czym zapominamy najczęściej? O tym czego nie widać gołym okiem – elementach w środku obudowy, których czystość i dobry stan decydują o jakości w filiżance. Zapominamy, że kawa to produkt biologiczny, fusy pozostawione w ekspresie, narażone na wilgoć i wysokie temperatury zaczną pleśnieć. Tak zdarzają się takie przypadki… ;( Są to wspomniane maszyny, które widzą konserwacje w momencie całkowitej awarii. Z reguły w tych przypadkach spotykamy się także ze stwierdzeniem cyt.” Państwa kawa stała się ostatnio niesmaczna, kwaśna…po prostu niedobra, nie to co kiedyś…”. I jest to właśnie efekt całkowitego zaniedbania urządzenia. O narażaniu swojego zdrowia nie wspomnę.

WODA – jak ważna jest jest jej jakość? Z racji tego, że każda kawa to w 98% woda, możemy śmiało stwierdzić, że jest to najważniejszy z elementów.

Oprócz wapnia, minerałów, fluorków, popularna kranówka może także zawierać ołów, miedź, aluminium czy chlor. Niestety, w zależności od miejsca czy pory dnia jej jakość czy twardość może różnić się znacząco, co ma olbrzymi wpływ na sam stan ekspresu – szybkie zakamienianie, ale i smak kawy. Jak tego uniknąć? Należy zacząć od zbadania jej podstawowych właściwości. Niemal każdy producent ekspresów do kawy załącza w zestawie startowym tester twardości wody. Pozwala on w bardzo szybki i prosty sposób sprawdzić twardość wody. Po zanurzeniu paska w wodzie zmienia on kolor w zależności od stopnia twardości wody, dzięki czemu możemy ustawić odpowiedni poziom powiadomień serwisowych związanych z konserwacją urządzenia (np. odkamieniania). Istotne może okazać się zastosowanie odpowiedniego filtra, który absorbuje szkodliwe substancje, zachowując jednocześnie zdrowe minerały i fluorki – nośniki smaku i aromatu. Częstym błędem jest wlewanie do zasobnika ekspresu butelkowanej wody wysoko mineralizowanej. Niestety poziom minerałów, który ma dobry wpływ na ludzki organizm, jest „zabójczy” dla maszyn – znacząco przyspiesza ich zakamienienie, czego następstwem jest uszkodzenie poszczególnych elementów wiążące się z kosztownymi ich wymianami.

ODKAMIENIANIE – kamień to przyczyna 80% usterek.

Podczas podgrzewania wody kamień osadza się w przewodach znacznie zwężając ich przepływ, wydłużając nagrzewanie = zwiększając spożycie prądu i prowadząc do całkowitej awarii. Wapń źle wpływa na kondycję ekspresu, ale także na smak samej kawy – jego nadmiar daje specyficzny posmak i utrudnia optymalne rozwinięcie się smaku kawy. Dlatego też tak bardzo ważne jest pierwsze zabezpieczenie ekspresu – dobór wody, filtrów i ustawień w maszynie. Regularne przeprowadzanie operacji odwapniania to podstawa. Jest to proces niemal całkowicie zautomatyzowany, który uruchamiamy niemal jednym przyciskiem.

Proces odkamieniania ekspresu do kawy.

BLOK ZAPARZAJĄCY – „serce” każdego ekspresu.

Jego regularne czyszczenie specjalnymi tabletkami niezawodnie usuwa tłuszcz kawowy od jednostki zaparzającej aż po wylewkę kawy. Dwufazowe tabletki, oprócz czyszczenia także konserwują wszystkie przewody. Podobnie jak odkamienianie, proces ten, także odbywa się w pełni automatycznie. Niektórzy producenci dają możliwość także bezpośredniego demontażu bloku, co umożliwia nam codzienne podstawowe opłukanie go pod bieżącą wodą, ale w takim wypadku należy pamiętać o wypłukiwaniu również smaru którym blok jest nasmarowany. Smar potrzebny jest do płynnej i poprawnej pracy zaparzacza. Idealnie działający blok przy zaparzaniu kawy powinien pozostawiać zbite tzw. „ciasteczka” – zbite fusy w formie nierozpadającego się krążka.

Nigdy nie czyszczony blok zaparzający. Widoczne resztki fusów oraz pleśń.
Nigdy nie czyszczony blok zaparzający. Widoczne resztki fusów oraz pleśń.

 

Nigdy nie czyszczony blok zaparzający. Widoczne resztki fusów oraz pleśń.
Nigdy nie czyszczony blok zaparzający. Widoczne resztki fusów oraz pleśń.

SYSTEM MLECZNY – kolejny newralgiczny punkt w ekspresie.

Zaniedbanie konserwacji elementów odpowiedzialnych za spienianie mleka może doprowadzić do rozwoju bakterii przez pozostawienie resztek w systemie. Powoduje to także zapchanie przewodów i dopływów powietrza spieniacza, co będzie miało wpływ na jakość pianki. Regularne mycie za pomocą specjalnych płynów skutecznie usuwa tłuszcz i proteiny oraz działa antybakteryjnie. Należy także pamiętać o odpowiednim przechowywaniu mleka w dedykowanych chłodziarkach , izolowanych pojemnikach lub odstawianiu po użyciu do lodówki, gdy mleko przechowujemy w zwykłym pojemniku lub kartonie. Unikniemy sytuacji , gdy mleko nam się szybko psuje (dodatkowo warto pamiętać, że optymalną temperaturą mleka przed pienieniem są 4⁰). Idealną sytuacją jest ta, kiedy po każdym użyciu spieniacza przepłuczemy go chociażby sama wodą (niektóre ekspresy robią to automatycznie).

Nieczyszczony spieniacz Cappuccinatore z zaschnietymi resztkami starego mleka.

W dobie nowoczesnych ekspresów posiadających własne zautomatyzowane procesy czyszczenia, wykonanie konserwacji nie powinno dla nikogo stanowić żadnego problemu i nie pochłaniać cennego czasu. Należy jednak pamiętać o podstawowych zasadach higieny, tak aby móc się cieszyć pełnią smaku i aromatu naszej ulubionej kawy, a ekspres pozostawał w pełni sprawny.

Dla ułatwienia, nasz autoryzowany Caffe Grano gwarantuje pomoc w postaci infolinii serwisowej działającej 24h/7, na której doradzamy i odpowiadamy na wszystkie pytania naszych Klientów związane z bieżącą konserwacją ekspresów. Dodatkowo gwarantujemy wszystkim biurom dzierżawiącym od nas urządzenia lub kupującym kawę Caffe Grano bezpłatne środki konserwujące naszej marki oraz producentów maszyn.

Płyn do spieniaczy mleka oraz płyn odkamieniający CAFFE GRANO.

Zostaw wiadomość

Your email address will not be published.

 
preloader