fbpx

 

 

Są takie kawy, których nie sposób nie lubić. Takie, które zadowolą wymagających degustatorów, poszukiwaczy nowych wrażeń oraz ludzi, którzy z kawą niewiele mają do czynienia i kojarzą ją raczej jako napój pity z wysokiej, cienkiej szklanki w plastikowym koszyczku. Zwykle takimi cechami mogą się poszczycić się kawy z Ameryki Środkowej lub Południowej – Gwatemali, Hondurasu, czasem Brazylii. Bardzo rzadko można to natomiast powiedzieć o kawach pochodzących z Afryki. Ośmielę się jednak napisać, że Etiopia Gelena Abaya, mimo swojego afrykańskiego pochodzenia, jest właśnie jedną z takich kaw.

 

Czym jest etiopski Heirloom?

Gelena Abaya to jasno palona kawa dedykowana pod metody przelewowe. Ziarna to mieszanka lokalnych rdzennych odmian arabiki, tak zwany ethiopian heirloom. Ze względu na “rozproszony” system uprawy  kawowca tym kraju, bardzo rzadko spotyka się ziarna z Etiopii jednej konkretnej odmiany botanicznej. Brak tutaj wielkich plantacji z podziałem na parcele, obsadzone poszczególnymi odmianami. Zamiast tego zbiory często pochodzą z przydomowych ogródków, niewielkich działek lokalnych farmerów. Nierzadko też po prostu z dziko rosnących w lesie drzewek kawowca, obranych przez lokalsów. 🙂

 

Stąd obowiązujący w Etiopii system kooperatyw – mali producenci łączą swoje zbiory z innymi (zazwyczaj kilkudziesięciu do kilkuset producentów w jednej kooperatywie), sprzedając je do spółdzielni, gdzie owoce przechodzą proces obróbki, a następnie są sprzedawane na eksport lub trafiają na lokalny rynek, w zależności od stopnia jakości, jaki uzyskają. Dlatego na paczkach kaw z Etiopii tak często zobaczycie hasło „heirloom” w miejscu, w którym zwykle znajduje się nazwa konkretnej odmiany botanicznej.

 

 

Etiopia Gelena Abaya pochodzi z kooperatywy, której owoce uprawiane są na wielu maleńkich działkach rozpościerających się na wysokościach 1700-1900 m n. p. m. na granicy regionów Yirgacheffe i Oromia. Po zbiorach owoce przeszły obróbkę suchą, co oznacza, że ziarna zostały oddzielone od miąższu dopiero po wysuszeniu owoców na słońcu do pożądanego stopnia wilgotności.

Kawa, która zadowoli każdego

Dlaczego jest to kawa, która może zasmakować każdemu? Zazwyczaj ziarna z Afryki, szczególnie z Etiopii, cechują się wysoką kwasowością oraz profilem zdominowanym przez nuty owocowe i kwiatowe. Jest to coś, co fascynuje i zachwyca nieco bardziej zaawansowanych amatorów kawy, a jednocześnie potrafi zniechęcić tych początkujących, którzy nie są przyzwyczajeni do tego, że z ich filiżanki pachnie limonką i jaśminem. 🙂

Tu sprawy mają się nieco inaczej. Gelena Abaya to kawa o intensywnej, głębokiej, słodkiej owocowości, jednocześnie podbitej wyraźnym aromatem deserowej czekolady. Aromat przywodzi na myśl pralinki czekoladowe ze słodkim, malinowo-truskawkowym nadzieniem. Kwasowość naparu jest niska, co zdecydowanie ułatwi odbiór tej kawy początkującym kawoszom. Kawa ma sporo owocowej słodyczy, co często możemy spotkać w kawach obrabianych na sucho.

 

 

 

Nasza Etiopia to kawa dedykowana pod alternatywne metody parzenia na gorąco oraz cold brew. Przepis na cold brew publikowaliśmy tutaj już jakiś czas temu, gdy z nieba lał się żar, a na polskich plażach roiło się od parawanów. Natomiast nie zaszkodzi go przypomnieć! 😉

 

Jak przygotować Cold Brew?

 

Jak zaparzyć kawę w aeropressie?

Oprócz tego, przygotowałem dziś dla Was przepis na przyrządzenie tej kawy w aeropressie. Jest to słodki natural o niskiej kwasowości i przyjemnym, gładkim body, wygląda więc na to, że Aeropress będzie świetną metodą na podkreślenie jego najlepszych cech!

– Zmiel 17 g kawy na średniej grubości przemiału.

– Nałóż końcówkę cylindra na tłok i postaw Aeropress komorą do góry

– Wsyp zmieloną kawę do Aeropressu.

– Zalej kawę 220 g wody o temperaturze ok. 95°C.

– Po ok. 1,5 minuty delikatnie zamieszaj kawę i nakręć sitko z papierowym filtrem na cylinder.

– Odwróć Aeropress i postaw go na serwerze/kubku.

– Gdy czas na stoperze pokaże 1:45, zacznij przeciskać kawę tak, by całość przeciskania zajęła około 30 sekund

Smacznego!

 

 

Jeśli jeszcze nie piliście tej kawy, koniecznie to nadróbcie, niezależnie, czy jesteście na początku kawowej przygody, czy w jej pełnym rozkwicie! 😊 [KLIK]

Skosztujcie też naszych pozostałych kaw dedykowanych pod metody alternatywne, które znajdziecie tutaj. Wszystkiego dobrego i do zobaczenia niebawem! 😊

Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.

    Wypełnij wszystkie poniższe pola, to pozwoli nam na przygotowanie optymalnej propozycji

    Jestem zainteresowany/a:
    KawąEkspresami - dzierżawa z dostawami kawyEkspresami - ZakupemBarem kawowym na eventKawą personalizowanąWypożyczeniem ekspresu na eventSerwisem
    Obecny mój system kawowy:
    Kawa ziarnistaKapsułkiKawa rozpuszczalna lub „sypana”Brak

    preloader